22 januari 2018

Huismus

De huismus is een wettelijk beschemde vogel sinds 1 april 2002. Hij is 14,5 cm lang, heeft een kogelvormige snavel die aan de basis bijna net zo breed is als lang. Mannetje; donkergrijze kruin, kastanjebruine nek, zwarte keel (bef), witachtige wangen en twee witte vleugelstrepen. Wijfje en jong hebben geen zwarte bef, zijn van boven dof bruin en van onderen vuilwit; vleugelstrepen ontbreken. De ringmus is iets kleiner dan de huismus en heeft een zwart wangvlek en een chocoladebruine kruin, met een duidelijke witte ring om hals. Een huismus legt 3 – 5 eieren, een enkele maal 6 tot 7, die na 12 tot 14 dagen uitkomen. De jongen blijven ongeveer 2 weken in het nest. Huismussen broeden 3 tot 4 keer per jaar. Maximum leeftijd 2 tot 3 jaar. Het zijn cultuurvogels en vestigen zich veelal daar waar mensen zijn. Hun nesten bevinden zich vaak onder daken; er wordt het hele jaar aan gebouwd omdat het naast broedplaats ook als winterverblijf wordt gebruikt.

Voeding: voornamelijk zaden, doch in de zomer ook insecten en spinnen. Leven ook van voedingsmiddelen die in gebouwen aanwezig zijn.

Schade: huismussen kunnen ziektes verspreiden en voedselvoorraden bevuilen met hun uitwerpselen (Salmonella). Ze verspreiden een onaangename geur. In mussennesten komen vaak schadelijke insecten en vogelmijten voor. Mussen vormen soms een ware plaag in voedselverwerkende bedrijven, zoals bakkerijen, fabrieken, opslagplaatsen.