Het zilver-, oven- en papiervisje behoren tot de orde der Franjestaarten.
Het zilvervisje
Het zilvervisje komt algemeen in gebouwen voor. Kan gemakkelijk verward worden met het ovenvisje of papiervisje Is een vleugelloos insect; lengte 7-11,5 mm. Lichaam is bedekt met fijne schubben, heeft de vorm van een ’worteltje’ met 2 lange antennen aan de kop en 3 aanhangsels aan het achterlijf. Kleur; zilver tot zilverachtig grijs. Beweegt met snelle slangachtige bewegingen. Eistadium; bij 25 graden en 75% relatieve luchtvochtigheid; ca. 28 dagen. Eieren zijn 0,5 tot 1,0 mm lang. Larve vervelt 8 a 9 keer, volwassen dier vervelt ook nog. Levensduur, afhankelijk van temperatuur en vochtigheid; ca. 2-3 jaar. Het zilvervisje is lichtschuw, leeft overdag verscholen. In tegenstelling tot het papiervisje heeft het zilvervisje nauwelijks haren. Het zilvervisje glanst als parelmoer en wordt ook wel suikergast genoemd.
Voedsel: vooral koolhydraten zoals zetmeel, vochtige granen en meel, vooral stijfsel, lijmen e.d. Tevens worden schimmels en/of kleine dode insecten en mijten genuttigd. Zilvervisjes kunnen enige maanden zonder voedsel.
Schade: indien zilvervisjes in grote aantallen voorkomen (vochtige omgeving) dan kunnen ze schade veroorzaken aan o.a. papier, behang, boeken, kleding en synthetisch materiaal.
Het ovenvisje
Het ovenvisje is jarenlang verward met het papiervisje. Waarschijnlijk komt het ovenvisje niet of nauwelijks voor in onze omgeving. Het ovenvisje kan gemakkelijk verward worden met het zilvervisje of met het papiervisje. Het ovenvisje is vleugelloos en heeft een lengte van 7-12 mm. Het lichaam is bedekt met fijne schubben. Het insect heeft 2 lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Kleur donkergrijs, donkerder dan van het zilvervisje, en duidelijk gespikkeld aan de rugzijde. Is iets groter dan het zilvervisje, bovendien iets meer behaard, langere antennen en staartdraden. De eieren worden in hoopjes afgezet; afmetingen ca. 1×0,8 mm. Bij temperatuur beneden 22 graden komen de eitjes niet uit. Larven ontwikkelen zich optimaal bij 37 graden en luchtvochtigheid van 80 % ; duur 2-5 dagen en bereikt het oudere stadium in 8 dagen. De levensduur; afhankelijk van temperatuur en vochtigheid; 2,5 a 3 jaar. Tijdens het volwassen stadium vinden nog steeds vervellingen plaats, tot wel 60 maal.
Voedsel: voornamelijk koolhydraten zoals zetmeel, suikers, stijfsel, lijm en papier. enz. Daarnaast is er (geringe) behoefte aan eiwit en vet. Het ovenvisje is lichtschuw, leeft overdag verscholen.
Schade: indien ovenvisjes in grote aantallen voorkomen (droge warme omgeving) dan kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken aan o.a. papier, behang, boeken, producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking e.d.
Het papiervisje
Het papiervisje komt in het algemeen voor in verwarmde gebouwen, komt oorspronkelijk uit Australië en Californië, kan gemakkelijk verward worden met het ovenvisje en het zilvervisje. Wordt ook wel het grijze zilvervisje genoemd. Het papiervisje is een vleugelloos insect: lengte tot ca. 15mm; lichaam is bedekt met fijne schubben. Het insect heeft 2 lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Kruipt met snelle slangachtige bewegingen. Is grijsachtig van kleur en duidelijk gespikkeld/gevlekt aan de rugzijde. De eieren worden in hoopjes afgezet; afmetingen ca. 1×0,8 mm; bij temperaturen beneden 22 graden komen de eitjes niet uit. Larvestadium is variabel, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Onder optimale omstandigheden, (24 graden en 60% relatieve luchtvochtigheid) duurt de ontwikkelingsstadia nog aanmerkelijk langer dan bij het ovenvisje (is 28 dagen). Het papiervisje vervelt 3-5 keer per jaar. Bij 20 graden zijn ze weinig actief, bij 16 graden nemen ze geen voedsel meer op en vervellen ze niet meer. Een temperatuur van 1 graad kunnen papiervisjes in verstijfde toestand maanden overleven. Bij 24 graden zijn de larven na ca. 14 maanden volwassen. Levensduur; afhankelijk van temperatuur en Vochtigheid, tot 7 a 8 jaar. Tijdens volwassen stadium vinden nog steeds vervellingen plaats. Papiervisjes zijn lichtschuw, leven overdag verscholen. Bij een gedwongen blootstelling aan 1 uur zon sterven de papiervisjes.
Voedsel: voornamelijk koolhydraten zoals cellulose, zetmeel, suikers, enz.; daarnaast is er een (geringe) behoefte aan eiwit en vetten. De sterkste papiervisjes kunnen tot wel 300 dagen zonder voedsel overleven.
Schade: indienpapiervisjes in grote aantallen voorkomen (droge, warme omgeving) dan kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken aan o.a. papier, behang, boeken, affiches, producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking e.d. De schade veroorzaakt door het papiervisje is over het algemeen ernstiger dan de schade veroorzaakt door het zilvervisje of ovenvisje.